NARAVNA GRADNJA - Priložnosti za bivanje in delo STROKOVNI POSVET 5.. julij 2022

Slika

VABILO 

NA STROKOVNI POSVET

»NARAVNA GRADNJA«  Priložnosti za bivanje in delo 

S predstavniki Mestne občine Novo mesto, Zavoda RS za zaposlovanje ter Janezom Jordanom iz Zavoda Veles bomo predstavili alternativne oblike bivanjske kulture, uporabo naravne gradnje v vsakdanjem življenju, priložnosti na trgu dela in pridobivanje poklicnih kvalifikacij za naravne graditelje. 

Torek, 5. julija, od 13.00 do 15.00 

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Rozmanova ulica 28 NOVO MESTO

Trdinova čitalnica

 

PROGRAM: Strokovni posvet o Naravni gradnji – Priložnosti za bivanje in delo

  • Pozdravni nagovor, Milena Tudija, koordinatorka operacije ROB UMETNOSTI
  • Usposabljanje s področja naravne gradnje, Janez Jordan, Zavod Veles so.p.
  • Naravno bivanje v Novem mestu, predstavnik  Mestne občine Novo mesto
  • Naravna gradnja in priložnosti na trgu dela, Damjana Kolenc, Zavod RS za zaposlovanje
  • Predstavitev usposabljanj in rezultatov v operaciji ROB UMETNOSTI, Niko Okorn, RD Romano veseli
  • Izkušnje udeleženk in udeležencev usposabljanja iz naravne gradnje
  • Mreženje  

RD Romano veseli izvaja usposabljanja s področja umetnosti za odrasle pripadnike romske skupnosti ter priseljence iz bivše skupne države Jugoslavije. Posvet iz naravne gradnje poteka v okviru operacije Rob umetnosti, ki jo finančno podpirata Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

                                    Milena Tudija

                                    koordinatorka operacije ROB UMETNOSTI


VABLJENI K UDELEŽBI!

Strokovni posvet poteka v okviru operacije Rob umetnosti. 

Za dodatne informacije smo dosegljivi na telefonu 040 625 981 (Milena), 041 445 838 (Niko) ter po e-pošti: rob.umetnosti@gmail.com

 

 


USPOSABLJANJE SKLOP III - NARAVNA GRADNJA

Na delovišču kmetije Veles nadaljujemo s praktičnim delom usposabljanja iz naravne gradnje. 

Po izvedeni predstavitvi in uvodnem teoretičnem predavanju (13. junij)  ter dveh ekskurzijah (15. in 17. junij) za udeležence v prejšnjem tednu, prva skupina udeležencev v tem tednu pridobiva nova znanja in izkušnje s področja naravne gradnje na delovišču kmetije Veles, Zavod Veles so.p.

Prvi delovni tabor bo trajal od ponedeljka 20. junija  do petka 24. junija, v skupnem obsegu 40 ur neposrednega dela pod mentorstvom strokovnjaka za naravno gradnjo Janeza Jordana.

 Po uvodni pozdravu mentorja Janeza Jordana si bodo udeleženci ogledali dobre prakse in imeli uvodno predavanje o naravni gradnji, reciklaži in nadciklaži naravnih materialov. Pomemben del uposabljanja je podajanje informacij o možnostih pridobivanja kakovostnih naravnih materialov in njihova obdelava za dolgoročne učineke uporabe v gradnji.

Pogovorili se bodo o pomenu varstva  pri delu in drugih pomembih vidikih priprav na delo. 

Udeleženci usposabljanja bodo pripravili lesene konstrukcije za vgradnjo slamnatih bal. Nadaljevali bodo s praktičnim delom vgradnje slamnatih bal in njihovo pravilno postavitev za. V sredo se bodo posvečali pridobivanju in pripravil ilovice in postopkom mešanja ilovice ter tehnikam nanos ilovnate paste. V četrtek bodo preiskusili še druge metode dela z ilovico in ešanje materiala za COB tehniko ter praktični nanos cob-a. V petek bodo pripravili vzorčno steno in izdelali nekaj drugih izdelkov iz naravnih materialov. 

Delovišče kmetije Veles omogoča izvedbo kakovostnih programov usposabljanja in predstavitev udeležencem različne stopnje  dela z naravnimi materialiin metode naravne gradnje.

V naslednjem tednu bomo ponovili usposabljanje za novo skupino udeležencev.

Namen delovnega tabora je omogočiti prenos čim več znanj in tehničih izkušenj o naravni gradnji na udeležence usposabljanja in omogočiti njihovo vključevanje v nadaljnje samostojno delovanja in aktivnacijo na tem področju.

Za dodatne informacije in vkljulitev v usposabljanje pokličite 041 445 848 (Niko) ali pišite na rob.umetnosti@gmail.com

 

Ekipa ROB UMETNOSTI


POZIV K PRIJAVI NA USPOSABLJANJE - NARAVNA GRADNJA

Naučimo se zgraditi dom na način naravne gradnje

Novo mesto, 5. 6. 2022: Ekipa operacije Rob umetnosti poziva vse željne novih znanj, ki so dopolnili 15 let k udeležbi na usposabljanju iz naravne gradnje. Usposabljanje se bo pričelo 13. junija z uvodnim teoretičnim delom in se bo nadaljevalo z delovnim taborom. 

Gradnja z lesom, slamo, ilovico …

Naravna gradnja je gradnja naših prednikov, nadgrajena s sodobnimi znanji in prilagojena današnjim bivanjskim potrebam in okolju. Naravni gradbeni materiali, reciklaža in nadciklaža materialov predstavljajo pomemben trend v gradbeništvu, ki omogoča, da naravo manj obremenjujemo s porabo energije, s škodljivimi emisijami ter izkoriščanjem neobnovljivih virov energije in surovin. Uporabili bomo čim več naravnih materialov, ki so lokalnega izvora, izhajajo iz narave in se jih v naravo lahko vrne. Gradnja je tudi cenovno dostopnejša. Potrebno pa je znanje, oplemeniteno s časom in izkušnjami, da iz lesa, slame, peska, ilovice, apna in drugih materialov zgradimo sodoben objekt. 

Pod strokovnim vodstvom naravnih graditeljev 

Usposabljanje vključuje uvodno strokovno predavanje, dve ekskurziji z ogledom dobrih praks v okolici Šentjerneja in v Prekmurju ter dva petdnevna praktična delovna tabora na delovišču pod vodstvom izkušenih graditeljev zavoda za trajnostni način življenja Veles. V zaključku usposabljanja bomo izvedli posvet o naravni gradnji in predstavili rezultate ter priročnik. 

Ponuja se enkratna priložnost, da se seznanite z materiali, se preizkusite v gradnji in pridobljene informacije podkrepite s praktičnimi izkušnjami pod vodstvom naravnih graditeljev. 

Kdo se lahko prijavi?

Prijavijo se lahko kandidati, ki so dopolnili 15 let.  Zagotovljen je prevoz do delovišča in malica, usposabljanje pa je za udeležence brezplačno. Prejmejo gradivo in potrdilo ob zaključku usposabljanja. Prijavijo se lahko šolarji, študentje, zaposleni in brezposelni. Razširjenost povpraševanja po naravni gradnji in ekonomska dostopnost naravnih in reciklažnih materialov spodbuja nove možnosti zaposlovanja in kreativnega delovanja na tem področju. 

Rob umetnosti naslavlja razvoj alternativnih oblik bivanjske kulture

Usposabljanje iz naravne gradnje, ki poteka pod mentorstvom Zavoda Veles in v organizaciji Romskega društva Romano veseli iz Novega mesta je del operacije Rob umetnosti, ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Rob umetnosti razvija usposabljanja s področja kulture in umetnosti, preko katerih vključeni ljudje aktivno krepijo svojo izvorno moč. 

Pridružite se nam! Prijavite se na številki 041 445 838 (Niko), 040 625 981 (Milena),  e-mail: rob.umetnosti@gmail.com. Spletna stran:  http://romano-veseli.si/


VABILO NA STROKOVNI POSVET: ALI OD MLADOSTNIKOV ZAHTEVAMO PREVEČ

Pozdravljeni!

Vljudno vas vabimo, da se udeležite strokovnega posveta z naslovom: Ali od mladostnikov zahtevamo preveč? 

Obdobje epidemije je na vsakogar močno vplivalo. Vsi smo bili postavljeni v novo realnost, ki pa se je zdela dostikrat nerealna. Mladostniki so bili soočeni s situacijo, ki je zahtevala njihovo večjo odgovornost, samostojnost, samodisciplino, morda malo bolj poglobljeno razmišljanje o sebi, soočeni so bili s stresom in zahtevami, ki jim morda niso bili kos... Za dosti mladostnikov je bilo to preveč obremenjujoče, kar se je odrazilo na različne načine. Od tu vprašanje ali smo od njih zahtevali preveč? Morda ne... Katere so pravzaprav vrednote današnjih mladostnikov, kaj je mladostniku dandanes sploh pomembno in kakšna je pri tem naša vloga oz. namen našega delovanja?

Na strokovnem posvetu bodo sodelovali tudi predstavniki RDRV, ki  bodo podali vpogled v izvedene  mladinske aktivnosti društva s poudarkom na projektu MEK PE DOLESTAR: Preprečevanje zlorabe drog med mladimi Romi na Dolenjskem.

Posvet bo 7.6.2022, ob 9.00 uri, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Prijave preko spletnega obrazca, povezava: https://forms.gle/aTo9fmJyb4rQnv9X9

do četrtka, 2. 6. 2022

Prilagamo program posveta

Posvet organizira Društvo Projekt Človek.

Veselimo se vaše družbe!SCENARIJ ALTERNATIVNIH OBLIK BIVANJSKE KULTURE - NARAVNA GRADNJA

POZIV K PRIJAVI NA USPOSABLJANJE                                                                                                             

Datum: 2. 6. 2022


USPOSABLJANJE NARAVNA GRADNJA SCENARIJ ALTERNATIVNIH OBLIK BIVANJSKE KULTURE

Mentor: Janez Jordan, Zavod Veles so.p.

Lokacija: Novo mesto in Svinjsko pri Šentjanžu (delovišče Zavoda Veles, so. p.)

TEORETIČNI DEL

Novo mesto, Šentjernej, Prekmurje

PRAKTIČNI DEL

Dva tabora naravne gradnje na delovišču Zavoda Vesels

ZAKLJUČNI DEL

Novo mesto

Uvodno predavanje: 13. 6. 2022

Ekskurziji: 15. 6., 17. 6. 2022

Gradnja 1: 20. 6. - 24. 6.

       Gradnja 2: 27. 6. - 1. 7. 

Zaključni dogodek

2. 7. do 5. 7. 2022

Pregled različnih načinov naravne gradnje bivališč, zatočišč in revitalizacije objektov Izdelava bivalnega objekta, ilovnate stene, ometi iz naravnih materialov, tehnike naravne gradnje 

Zaključek s posvetom o  naravni gradnji in graditeljstvu kot poklicu

 

 

Udeleženci se bodo teoretično in praktično usposabljali iz metod naravne gradnje, ki ustreza standardom pasivne gradnje. 

Na usposabljanju prejmejo gradivo in ob zaključku potrdilo. Za prevoz in malico je poskrbljeno. Pogoj za prijavo je dopolnjenih 15 let. Operacija Rob umetnosti omogoča udeležencem brezplačno pridobivanje aktualnega znanja in veščin. 

Na voljo smo vam za vse dodatne informacije. Mesta so omejena. Pohitite s prijavami na gsm: 041 445 838 (Niko) ali e-mail: rob.umetnosti@gmail.com

Spletna stran: WWW.ROMANO-VESELI.SI 

 


POVEZOVANJE ROMOV – SVET STOJI NA MLADIH

Slika

Datum: 14. 4. 2022

Romsko društvo Romano veseli izvaja Erasmus+ mladinsko izmenjavo POVEZOVANJE ROMOV – SVET STOJI NA MLADIH. Projekt je namenjen spodbujanju socialnega vključevanja in medkulturnosti ter preživljanju kakovostnega časa mladih iz Hrvaške, Italije in Slovenije.

E+ Ključni ukrep 1 - Učna mobilnost posameznikov - Mladinske izmenjave je mednarodni projekt, ki bo povezal preko 30 mladih ter spremljevalce in mentorje. Skupaj se bomo družili in preživljali čas z zanimivim programom in prostočasnimi dejavnostmi. Z izvedbo projektnih vsebin neformalnega učenja za mlade z manj priložnostmi ter pripadnice in pripadnike romske skupnosti, želimo omogočiti pridobivanje novih izkušenj in znanj ter spoznavanje mladih iz drugih evropskih državah in okolij.

Znotraj Krajinskega parka Kolpa bomo izvajali zeliščarske delavnice, pogovorne delavnice (izobraževanje, odraščanje,zaposlovanje), delavnice na temo reciklaže in ponovne uporabe, delavnice na temo EU, gledališke delavnice, filmska delavnice, delavnico digitalnega opismenjevanje in veliko družabnih vsebin.

Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija preko Erasmus+, organizira Romsko društvo Romano veseli v partnerstvu z Rom HR - Romska organiziacija mladih iz Hrvaške in Jonathan Cooperativa Sociale iz Italije. 

 

 


SVETOVNI DAN ROMOV

Datum: 8.4.2022

Romsko društvo Romano veseli že 17 let aktivno deluje na področju izboljšanja položaja romske skupnosti v JV Sloveniji. Izvajamo različne projekte in aktivnosti, ki si jih lahko ogledate na naši spletni strani. Za več informacij nam lahko pišete na rob.umetnosti@gmail.com ali pa nas pokličite na 040 625 981.

 

Ob Svetovnem dnevu Romov želimo vsem Romom in Rominjam vse najboljše in vas vabimo, da se vključite v naše dejavnosti.


NAŠE POTI o operaciji Rob umetnosti

Slika

Datum: 14. 3. 2022

Vabimo vas, da prisluhnete radijski oddaji Naše poti na Prvem programu Radia Slovenija, z naslovom Na robu umetnosti in prispevku o naši operaciji Rob umetnsoti, ki jo je pripravil novinar Sandi Horvat.

 

Radijska oddaja Naše poti- Na robu umetnosti

ROB UMETNOSTI NA RTVSLO

Slika

Datum: 28. 3. 2022

Vabimo vas k ogledu jubilejne 300. romske oddaje So vakeres? = Kaj govoriš?, kjer si lahko ogledate tudi prispevek o naši operaciji Rob umetnosti. Ekipa novinarjev in snemalcev nas je obiskala ob zaključku izvajanja usposabljanja sklopa II - Ustvarjalno izražanje na področju besedne umetnosti, ki smo ga zaključili z organizacijo in izvedbo okrogle mize na temo ustvarjalnosti in možnostih zaposlovanja v kulturi.

Vabljeni k ogledu. 

Prispevek v oddaji RTVSLO So vekeres?

Svetovni dan človekovih pravic

Slika

Datum: 10. 12. 2021

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic v Romano Veseli pozivamo k spoštovanju pravice do drugačnosti in razvijanja lastne kulture.

Komentar Predsednice Romskega društva Romano Veseli, Milene Tudija ob obeležitvi svetovnega dneva človekovih pravic: »Med temeljne in neodtujljive človekove pravice sodi pravica do uporabe maternega jezika, izražanje običajev in kulture, ki nas definira. Romi v Sloveniji še vedno ostajamo odrinjeni na rob družbe in prikrajšani, več pozornosti moramo usmeriti v dejansko izvajanje pravic, ki so ustavno zagotovljene inv skladu s sprejetimi civilizacijskimi normami in svoboščinami.«

»V našem društvu Romano Veseli smo v preteklem mesecu pričeli z izvajanjem  projekta ROB UMETNOST. Društvo je projekt pridobilo na javnem razpisu Ministrstva za kulturo. Financirata ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt je namenjen socialni aktivaciji pripadnikov narodov nekdanje SFRJ in Romov na Dolenjskem in vključuje različna usposabljanja za pridobivanje praktičnih znanj za kulturno izražanje in udejstvovanje na področju filma in gledališča, literature in besedne umetnosti ter kulture bivanja. S tem namenom vas prisrčno vabimo, da nas spremljate in se vključite v naše bogate aktivnosti« dodaja Milena Tudija.

Lep pozdrav,

Milena Tudija

Koordinatorica operacije ROB UMETNOSTI

Predsednica RD Romano veseli


USPOSABLJANJE - FILMSKA IMPROVIZACIJA

Slika

Datum: 25. 11. 2021

V okviru operacije ROB UMETNOSTI smo v novembru 2021 izvedli prvo usposabljanje v obsegu 48 ur. Usposabljanje je namenjeno socialni aktivaciji pripadnikov narodov nekdanje SFRJ in Romov na Dolenjskem in vključuje različna usposabljanja za pridobivanje praktičnih znanj za kulturno izražanje in udejstvovanje na področju filma in gledališča, literature in besedne umetnosti ter kulture bivanja. Financirata ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Milena Tudija

Koordinatorica operacije ROB UMETNOSTI

Predsednica RD Romano veseli

Nekaj kratkih filmov udeležencev usposabljanja

Ustvarjalno izražanje na robu umetnosti

Slika

Datum: 11. 3. 2022 

Romsko društvo Romano veseli zaključuje drugi sklop aktivnosti v operaciji ROB UMETNOSTI z okroglo mizo o razvoju umetniške ustvarjalnosti in možnostih delovanja in zaposlovanja v kulturnem sektorju.

Med januarjem in marcem 2022 smo izvajali usposabljanje s področja besedne umetnosti namenjeno socialni aktivaciji odraslih pripadnikov romske skupnosti in priseljencev s področja bivše SFRJ, ki živijo na področju Dolenjske in Bele krajine. V usposabljanje v obsegu 48 ur, ki smo ga izvajali v dveh skupinah se je vključilo preko 50 posameznic in posameznikov od katerih je polovica uspešno opravila celotno usposabljanje in pridobila nove kompetence ustvarjanja z besedami, razvoja ustvarjalnih sposobnosti, besednega umetniškega zaklada, pristopov in tehnik branja, literarnih pojmov, metod ustvarjalnega pisanja, jezikovnih  posebnosti, poante literarnega dela, dialog, posamično in skupinsko ustvarjanje proznih in pesniških stvaritev ter druga znanja za lažje vključevanje in delovanje v kulturno umetniškem sektorju.

Skupaj z udeleženci usposabljanja smo organizirali zaključni dogodek in izvedli okroglo mizo o razvoju umetniške ustvarjalnosti ter možnostih delovanja in zaposlovanja robnih skupin v kulturnem sektorju. Na okrogli mizi smo predstavili operacijo ROB UMETNOSTI, rezultate in metode dela ter različne pomene socialnega vključevanja, zmanjševanja diskriminacije in možnosti za zaposljivost robnih skupin. 

Po uvodnem nagovoru Milene Tudije koordinatorice operacije ROB UMETNOSTI in predsednice RD Romano veseli sta svoja pogleda predstavila zunanja izvajalca  mag. Vesna Anđelković, KC Marija Vera in Tomaž Pavkovič, pedagog, montažer, snemalec ter preostali gosti, ki so se udeležili  okrogle mize dr. Sabina Zorčič, Inštitut za narodnostna vprašanja, ki je predstavila pomen jezika in šolanja v romski skupnosti in predstavnica Urada vlade RS za narodnosti Maja Mamlić, ki je predstavila novo sprejeti program ukrepov za Rome za obdobje 2021-2030, s poudarki na ukrepih s področja kulture in zaposlovanja.

V razpravo so se aktivno vključevali tudi preostali gosti, Tadeja Arkar, predstavnica Razvojno izobraževalnega centra NM na temo pomembnosti izobraževanja pri zaposlovanju in predstavnici Društva za razvoj prostovoljnega dela, Milica Tanasković in Nina Štampohar, ki sta predstavili izvajanje operacije »Vamo tamo s tabo«. Svoje razmišljanje je predstavil tudi Sandi Horvat, predstavnik Romskega akademskega kluba in sodelavec RTVSLO. Dogodek je moderirala Emilija Skrt, sodelavka RD Romano veseli

Usposabljanje in zaključna okrogla miza se izvajata v okviru operacije ROB UMETNOSTI, ki jo finančno podpirata Republika Slovenija, Ministrstvo za kulturo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Milena Tudija, predsednica RD Romano Veseli komentira: Operacija Rob umetnosti poteka po zastavljeni časovnici. Različne aktivnosti bomo izvajali še 10 mesecev, zato vas prisrčno vabimo na naša nadaljnja usposabljanja. Že aprila začnemo z izvajanjem sklopa aktivnosti  na temo alternativnih oblik bivanjske kulture, kjer se bomo v teoriji in praksi naučili uporabljati nekatera starodavna znanja gradnje iz naravnih materialov v navezovanju na sodobne načine gradnje z recikliranjem in nadcikliranjem obstoječih materialov in izdelkov. Za več informacij pa nas čim prej kontaktirajte«.

Milena Tudija

Koordinatorica operacije ROB UMETNOSTI

Predsednica RD Romano veseli


UMETNIŠKA USTVARJALNOST - KLJUČ DO ZAPOSLJIVOSTI?

Romsko društvo Romano veseli bo na okrogli mizi predstavilo usposabljanja iz filmske in gledališke improvizacije ter besedne umetnosti. Gosti bodo spregovorili o aktualnih temah s področja Romov, jezika in šole ter o najnovejšem programu ukrepov za Rome. Okrogla miza poteka 11. marca 2022, od 9.00 do 11.00 ure, v Novem mestu, Topliška cesta 2, v prostorih RIC-a.


PROJEKT ROB UMETNOSTI

Slika

Datum: 7. 1. 2022

VKLJUČEVANJE ROBNIH SKUPIN IN DEMOKRATIZACIJA KULTURE SKOZI BESEDNO UMETNOST

V okviru projekta Rob umetnosti, ki ga izvaja romsko društvo Romano veseli, smo danes pričeli z usposabljanjem, ki smo ga poimenovali Besedni umetniški izraz skozi kompleksnost družbe in kulture. 

Na usposabljanju izražamo, dojemamo, analiziramo in razumevamo notranje svetove – tako svoje, kot svetove soudeleženk in soudeležencev. Raziskujemo znanja, čustva, cilje, motive, dejanja in stališča. Skozi zgodbe in pesmi razvijamo občutljivost do skupnosti, do druge osebe, do sebe in občutljivost za svet. Metode dela na usposabljanju temeljijo na izkustvenem učenju. Udeleženke in udeleženci prihajajo do vpogledov in doživljanj stvarnosti, ki vplivajo tudi na njihovo vključevanje v sfero dela in zasebnosti. Osvojili bodo nekaj temeljnih izhodišč literarnega ustvarjanja.

Na današnji delavnici so zgodbe prehajale iz giba v besedo, preko asociacij in razvijanja domišljije. Začeli smo z uvodno relaksacijo telesa, dihalnimi vajami, ogrevanjem glasu, sproščanjem govornega aparata, vajami za koncentracijo, spominskimi vajami ter vajami za jasen in razločen govor.

Do konca marca bomo izvedli dva sklopa delavnic Besedni umetniški izraz skozi kompleksnost družbe in kulture, uporabljene metode ter dela – zgodbe in pesmi pa izdali v publikaciji.

Osnovni namen projekta Rob umetnosti je spodbujanje, mobilizacija, motivacija in proaktivno delovanje posameznikov iz ciljne skupine Romov in pripadnikov narodov nekdanje skupne države SFRJ v Sloveniji, za njihovo večjo socialno vključenost, zaposljivost in izboljšanje osebnih situacij. Operacijo sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


NASTOPILI SO ODRASLI PREBIVALCI VEJARJA IN OTROCI SO JIH GLEDALI

Datum: 24. 12. 2021

Ob zaključku sklopa usposabljanja iz gledališke improvizacije, ki ga izvaja Romsko društvo Romano veseli v okviru projekta Rob umetnosti, bodo udeleženke in udeleženci izvedli javni dogodek v dnevnem centru Kher šu beši v romskem naselju Vejar pri Trebnjem.

Na usposabljanju so udeleženke in udeleženci skozi zabaven in poučen način pridobili osnovne veščine v improvizacijskem nastopanju, komunikaciji, odnosih, situacijskih odzivih in ob tem krepili svoje igralske, scenske in režijske veščine. Na decembrskih delavnicah so utrjevali povezave v skupini ter ustvarjali nove kulturno umetniške prakse. Povezovali so delo na impro tehniki z ustvarjalnim procesom v veselem in odprtem vzdušju in ga zaključili z javnim nastopom ob zaključku leta.

Javni nastop, ki vključuje odrasle nastopajoče je poseben tudi v tem, da odrasli v Vejarju le redko dobijo priložnosti za tovrstno udejstvovanje, kjer bi lahko pridobili in tudi pokazali svoje gledališke veščine. Usposabljanje je potekalo pod mentorstvom akademske igralke Vesne Anđelkovič. 

Sklop Gledališka improvizacija  v projektu Rob umetnosti omogoča udeležencem bolj aktiven način odzivanja in predelovanja informacij ter življenjskih pripetljajev. Udeležence uči izražanja, javnega nastopanja, odzivanja v nepričakovanih razmerah in povezovanja s podobno pa tudi z drugače mislečimi, razvija boljšo samopodobo in spodbuja sprejemanje ter razumevanje drugačnosti. Predvsem pa gre za zabaven in ustvarjalen način skupinskega dela, ki slavi tukaj in zdaj, ter spodbuja vrednote, ki so potrebne za gradnjo zrele, odgovorne, samostojne, samozavestne, sočutne, sprejemajoče, ozaveščene, razmišljujoče, iskrene, pogumne in nasploh odprte osebnosti, ki bo svoje življenje živela kar se da izpolnjeno, samosvoje in suvereno, kar je tudi osnovni namen ESS operacije socialne aktivacije.

Rob umetnosti izvaja in vodi Romsko društvo Romano veseli, koordinira ga Milena Tudija. Društvo je projekt pridobilo na javnem razpisu Ministrstva za kulturo. Financirata ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Namenjen je družbeni aktivaciji na  področju kulture pripadnikov narodov nekdanje SFRJ in Romov na Dolenjskem. Vključuje različna usposabljanja za pridobivanje praktičnih znanj za kulturno izražanje na področju filma in gledališča, literature in besedne umetnosti ter kulture bivanja. 

»Veseli nas, da smo lahko v romskem naselju Vejar pri Trebnjem izvedli  usposabljanje iz gledališke improvizacije in bomo popestrili kulturno dogajanje, za kar se prisrčno zahvaljujem vsem sodelujočim Romkinjam, Romom ter vsem vključenim. Še posebej smo veseli sodelovanja z ekipo Dnevnega centra Kher šu beši v Vejarju. Vsi skupaj opravljamo zelo pomembno delo za romsko skupnost, za povezovanje z drugimi skupnostmi in ne nazadnje za večjo zaposljivost. Vsem skupaj želim lepe in mirne praznike ter veliko zdravja v letu, ki prihaja«, je komentirala Milena Tudija koordinatorica projekta in predsednica Romskega društva Romano veseli.


Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več o piškotkih.